Å ta steget inn i voksenlivet kommer med mye nytt ansvar, og noe av det mest avgjørende er å ha kontroll over økonomien din. For mange unge voksne kan det være overveldende å navigere i kompleksiteten av økonomisk planlegging. Det å håndtere lønn, skatt og gjeld samtidig som man ønsker å leve godt og utforske voksenlivet, kan komme med mange utfordringer. Men med litt kunnskap og hjelp på veien, kan du enkelt navigere voksenlivets utfordringer samtidig som du kan nyte hverdagens gleder. I denne guiden gir vi våre beste tips og triks på veien.
Få kontroll over og prioriter pengene dine
Det første trinnet i økonomisk planlegging er å forstå inntekten din og hvordan du budsjetterer den effektivt. Det å være sparsommelig samtidig som man nyter hobbyer som spill hos Casino Days eller andre fritidsaktiviteter som krever en innbetaling kan være helt uproblematisk, så lenge man legger opp til det.
Begynn med å beregne nettoinntekten din – altså hva du sitter igjen med etter skatt og andre fradrag. Dette tallet er avgjørende siden det danner grunnlaget for budsjettet ditt. Dersom du har en fast ansettelse vil det være enkelt for deg å få tilgang til denne informasjonen fra lønningene dine og/eller arbeidsgiveren din. Det kan bli litt mer komplisert dersom du har flere inntektskilder eller er selvstendig næringsdrivende og gjerne ikke tjener det samme hver måned. Du kan da ta utgangspunkt i et gjennomsnitt fra det siste året, og husk alltid å sette av nødvendig med midler til skatt.
Et budsjett hjelper deg med å få oversikt over forbruket ditt og sikrer at du lever innenfor det du har tilgjengelig av midler. Del utgiftene dine inn i kategorier:
- Nødvendigheter (husleie/huslån, dagligvarer, strøm, transport og andre faste utgifter)
- Sparing/nedbetaling av gjeld
- Forbruk (shopping, underholdning, spise ute etc – varer og tjenester som ikke er strengt nødvendige).
Basert på denne inndelingen, er en vanlig tommelfingerregel 50-20-30-modellen:
- 50 % av inntekten din skal gå til nødvendigheter.
- 20 % til sparing og nedbetaling av gjeld.
- 30 % til forbruk.
Fokuser på nedbetaling av gjeld og sparing
Det er viktig at du ikke bare har nok penger til å klare deg ut måneden, men også setter av penger til fremtiden samt betaler ned eventuell gjeld du har. Derfor burde du sette av minst 20 % til denne posten.
Gjeld kan fort bli overveldende hvis den ikke forvaltes riktig. Prioriter å betale ned gjeld med høy rente fortest mulig, som for eksempel kredittkort. Deretter kan du betale ned gjeld med lavere rente, som studielån. Du kan også vurdere metoder som snøballmetoden (betale ned den minste gjelden først) eller skredmetoden (betale ned gjelden med høyest rente først) for å holde deg motivert og redusere den totale gjeldsbelastningen fortest mulig.
Pengene du sparer burde blant annet gå til en buffer. En bufferkonto skal gi et økonomisk sikkerhetsnett som kan dekke uventede utgifter som kan dukke opp eller dekke utgiftene dine dersom du plutselig står uten inntekt. Ha som mål å spare minst tre til seks måneders levekostnader. Disse midlene skal være lett tilgjengelig (så helst ikke låst i fondsparing eller lignende), men holdes atskilt fra din vanlige sparekonto for at du skal unngå fristelsen til å ta ut midler derfra uten at det er strengt nødvendig.
I tillegg til en bufferkonto, burde du også ha andre sparemål. Vi anbefaler å sette av penger til både kort- og langsiktig sparing. Det å sette av litt hver måned til en kommende ferie eller et stort kjøp gjør dette mer overkommelig å betale (uten å involvere kreditt). Men dette vil fortsatt være en form for forbruk og dermed penger som skal brukes innen de neste månedene eller årene.
I tillegg til dette, burde du tenke på midler for fremtiden. Forutenom en bufferkonto, kan det være lurt å sette av penger til pensjon og potensielle langsiktige mål som boligkjøp, bryllup, sparing til barn osv. Hvor mye du ønsker å sette av hver måned, avhenger av ditt utgangspunkt. Hvordan du ønsker å sette av disse pengene avhenger igjen av tidsperspektivet ditt samt hvor mye risiko du er villig til å ta, men vi anbefaler å sette deg inn i sparing i fond, aksjer eller andre verdier og ikke bare en normal sparekonto med lav rente.
Forstå hvordan skatt fungerer
Når du begynner å tjene penger, må du også betale skatt. Selv om du ofte ikke trenger å gjøre mye selv da mange arbeidsgivere og banker oppgir informasjon på dine vegne, er det likevel viktig å forstå hva det innebærer og hvilke frister du må følge med mer. På denne nettsiden kan du finne informasjon om skattemeldingen, skattelistene med mer samt svar på vanlige skattespørsmål. Vi ønsker likevel å oppsummere noen viktige punkter:
- Ha oversikt og før opptegnelser over inntekter, utgifter og eventuelle skattefradrag. Dette vil gjøre innlevering av selvangivelsen enklere og mer nøyaktig.
- Norges skattemyndigheter tilbyr nettbaserte verktøy for å hjelpe deg med å sende inn skattemeldingen din. Disse verktøyene kan forenkle prosessen og redusere sannsynligheten for feil, så benytt deg av dem.
- Vær oppmerksom på tidsfrister for innlevering av skattemelding, innbetaling av eventuell restskatt og lignende. Følg alltid tidsfristene du får for å sikre at du ikke får videre konsekvenser.
- Hvis din økonomiske situasjon er kompleks, bør du vurdere å konsultere en skatterådgiver. De kan hjelpe deg med å navigere i skattesystemet og identifisere fradrag du kan gå glipp av.
Hold deg informert og oppdatert
Det kan føles ut som mye å sette seg inn i starten, men du vil raskt bli vant med det meste. Det viktigste er bare å søke informasjon og få hjelp dersom det er nødvendig. Les bøker og artikler, litt til podcaster, spør venner og familie og gjør andre tiltak for å sikre at du gjør riktig når det kommer til budsjettering, betaling av skatt og gjeld, investeringer osv. Husk også å jevnlig sjekke inn på økonomien din og foreta eventuelle nødvendige endringer i budsjett og sparing dersom du for eksempel har endringer i inntekten din eller nye behov dukker opp.