De fleste trenger en måte å se hvor pengene deres går hver måned. Et budsjett kan hjelpe deg med å føle mer kontroll over økonomien din og gjøre det enklere å spare penger til målene dine. Det er nok mange som måtte betale en del mer enn planlagt på forskuddsskatten, og det er nok også mange som ender opp med en skattesmell i år også.

 

Trikset er å finne en måte å spore økonomien din på som fungerer for deg. På den måten så blir du ikke ruinert dersom du må tilbakebetale på skatten. Følgende trinn kan hjelpe deg med å lage et budsjett, slik at det hele blir litt enklere for deg.

 

 

 

 

Trinn 1: Nettoinntekten din

 

Grunnlaget for et effektivt budsjett er nettoinntekten din. Det er total lønn eller lønn minus fradrag for skatter og arbeidsgivertilrettelagte programmer som pensjonsordninger og helseforsikring. Rett og slett alt det du får inn på konto. Å fokusere på bruttolønnen din i stedet for nettoinntekt kan føre til overforbruk fordi du tror du har mer tilgjengelig penger enn du gjør. Dette kan igjen føre til at du ikke får nedbetalt det som skal betales og at du ender opp med å lete etter muligheter for å låne med betalingsanmerkning fordi du ikke rakk å betale regningene dine i tide. Det er det ingen som ønsker.

 

Trinn 2: Spor forbruket ditt

 

Når du vet hvor mye penger du har som kommer inn, er neste trinn å finne ut hvor de går. Å spore og kategorisere utgiftene dine kan hjelpe deg med å finne ut hva du bruker mest penger på og hvor det kan være lettest å spare. Begynn med å liste opp dine faste utgifter. List deretter de variable utgiftene dine – de som kan endre seg fra måned til måned, for eksempel dagligvarer, bensin og underholdning. Dette er et område hvor du kan finne muligheter til å kutte ned og spare!

 

Trinn 3: Sett realistiske mål

 

Før du begynner å sile gjennom informasjonen du har sporet, lag en liste over dine kort- og langsiktige økonomiske mål. Kortsiktige mål bør ta rundt ett til tre år å oppnå og kan inkludere ting som å opprette en «krisekonto» eller betale ned en kredittkortgjeld. Langsiktige mål, som sparing til pensjonisttilværelsen eller barnets utdanning, kan ta flere tiår å nå. Husk at målene dine ikke trenger å være satt i stein, men å identifisere dem kan motivere deg til å holde deg til budsjettet.

 

Trinn 4: Lag en plan

 

Det er her alt kommer sammen. Hva du faktisk bruker kontra hva du vil bruke. Bruk de variable og faste utgiftene du har satt sammen for å få en følelse av hva du vil bruke i de kommende månedene. Sammenlign det med nettoinntekten og prioriteringene dine og se hvor du eventuelt kan eller må spare. Du kan velge å bryte ned utgiftene dine ytterligere, mellom ting du trenger å ha og ting du vil ha.

 

Trinn 5: Juster utgiftene dine for å holde deg innenfor budsjettet

 

Nå som du har dokumentert inntekten og utgiftene dine, kan du foreta nødvendige justeringer slik at du ikke bruker for mye og har penger å sette inn mot målene dine. Kan du hoppe over filmkvelden til fordel for en film hjemme? Hvis du allerede har justert forbruket på ønsker, kan du se nærmere på forbruket ditt på månedlige betalinger.

 

Trinn 6: Gjennomgå budsjettet ditt regelmessig

 

Når budsjettet ditt er satt, er det viktig å vurdere det og utgiftene dine med jevne mellomrom for å være sikker på at du holder deg på rett spor. Få elementer av budsjettet ditt er hugget i stein: Du kan få en økning, utgiftene dine kan endre seg eller du kan nå et mål og ønsker å planlegge for et nytt.